Goe Folk

Kalender

Cursus i.s.m. Danspunt: Hongaarse Dans met Marc Bout

zat dec 2016 03

Goe Folk en Danspunt zijn blij om Marc Bout uit te nodigen voor een cursus Hongaarse dans.

Marc Bout studeerde in 1994 af aan de dansacademie in Tilburg en specialiseerde zich onder andere in Hongaarse dansen. Zo danste hij een jaar bij het Hongaars staatsensemble in Budapest en geeft regelmatig workshops en cursussen Hongaarse dans. Daarnaast is hij ook docent werelddans en didactiek. Hij heeft de artistieke leiding bij het dansensemble van Phoenix in Apeldoorn.

Hongaarse muziek kent heftige emoties en is zeer meeslepend. Zij uit zich zowel in zeer langzame klaagliederen als in de meest opwindende zigeunercsárdás. Net zoals de Hongaarse taal is ook de Hongaarse muziek geïsoleerd gebleven. Temidden van Slavische en Romaanse volkeren vormen de Hongaren een cultureel eiland. Hun taal noch hun muziek vormen ook maar enige verwantschap met de omringende culturen.

Hongaren zijn trots op hun land, volk en cultuur, zelfs chauvinistisch misschien. Hongaren zijn hardwerkende mensen, zijn streng voor zichzelf en nemen het leven doorgaans zwaar op. Tenslotte hebben Hongaren veel te verduren gehad: veel armoede, een feodaal verleden, communistische onderdrukking, bijna alle oorlogen verloren, vaak voor de foute bondgenoot gekozen: dit alles stemt niet vrolijk. Al deze ingrediënten zijn te herkennen in de Hongaarse dans en de Hongaarse muziek. Het leven is een ernstige zaak, een lied ook, de dans ook. Lijden, armoede, verdriet, overleven, strijden. Veel Hongaarse muziek klinkt dan ook weemoedig.

Hongaarse muziek en dans heeft veel eeuwenoude Midden- en West-Europese elementen bewaard. Deskundigen herkennen hofdansen uit de Middeleeuwen en de renaissance, zoals de quadrille (négyes). Mede dankzij een goede band tussen adel en de boeren, zijn in Hongarije hofdansen populair geworden bij het gewone volk. Ook de dans wordt gekenmerkt door ernst, perfectionisme, trots en schoonheid. Ook typisch zijn de vele parendansen. Door de dames wordt veel gedraaid en de heren hebben complexe klapfiguren, die er erg spectaculair uitzien.

Wanneer? Zaterdag 3 december van 11 tot 18 uur

Voor wie? Dansdocenten en gevorderde dansers internationale folklore.

Inschrijven? Via inschrijven@danspunt.be vóór 23 november 2016. Vermeld code V16/25. Opgelet: het aantal inschrijvingen is beperkt!!

Betalen: 30 euro (basis) / 20 euro (Danspunt-abonnee) / 15 euro (reductie). Inkom voor de instuif is inbegrepen. Inschrijving is pas definitief na overschrijving van het cursusgeld op rekening BE07 0013 5174 0466 van Danspunt. Vermeld code V16/25. Didactisch materiaal is ter plaatse verkrijgbaar.

Waar? Planeet Mars zaal Zon, Land van Waaslaan 78, 9040 Gent. 

Met de auto: Planeet Mars ligt in een gele zone voor betaald parkeren: tussen 9 en 19 uur kan de auto er niet langer dan 3 uur blijven staan. Volg de Land van Waaslaan weg van de Dampoort: enkele straten verderop begint de groene zone met een dagtarief van 3 euro. Wie het niet erg vindt iets verder stappen, kan ook buiten de betaalde zones parkeren. Op de website van Stad Gent vindt u een duidelijk parkeerplan.

Met het openbaar vervoer: Planeet Mars ligt op 500 meter van treinstation Gent-Dampoort. Vanuit het centrum (Stadhuis, Korenmarkt, Sint-Jacobs ...) rijden bussen 3, 17, 18, 38 en 39 langs dit station. Vanuit Gent Zuid (Woodrow Wilsonplein) passeren bussen 70, 71, 72, 73, 74, 76, 77 en 78.


« Terug naar overzicht