Goe Folk

INTERNATIONALE FOLKLOREDANS GOE FOLK | Gent

Goe Folk Goe Folk Goe Folk Goe Folk Goe Folk Goe Folk
Etentje

Etentje

16/4/2016

Zangavond

Zangavond

6/4/2016

Instuif

Instuif

12/12/2015

Opendeurdag

Opendeurdag

30/9/2015

GOE FOLK is een Gentse groep volksdansliefhebbers die zich wekelijks uitleeft op aanstekelijke internationale dansritmes.

Voel ook jij de kriebels en wil je van werelddans je favoriete hobby maken? Dans je graag en hou je van gezelligheid ? Kom je uit de regio Gent of van ver daarbuiten en lijkt volksdansen je leuk? Lees dan zeker verder en kom eens kennis met ons maken!

Meer info over de wekelijkse dansavond

 

Wanneer?

Iedere woensdagavond, behalve tijdens de schoolvakanties, van 19u30 tot 22u30 (in september vanaf 20u15)

Waar?

Turnzaal van het St.-Paulusinstituut, Patijntjestraat 45, 9000 Gent
Het noorden kwijt?

Cursus i.s.m. Danspunt: Hongaarse Dans met Marc Bout

Goe Folk en Danspunt zijn blij om Marc Bout uit te nodigen voor een cursus Hongaarse dans.

Marc Bout studeerde in 1994 af aan de dansacademie in Tilburg en specialiseerde zich onder andere in Hongaarse dansen. Zo danste hij een jaar bij het Hongaars staatsensemble in Budapest en geeft regelmatig workshops en cursussen Hongaarse dans. Daarnaast is hij ook docent werelddans en didactiek. Hij heeft de artistieke leiding bij het dansensemble van Phoenix in Apeldoorn.

Hongaarse muziek kent heftige emoties en is zeer meeslepend. Zij uit zich zowel in zeer langzame klaagliederen als in de meest opwindende zigeunercsárdás. Net zoals de Hongaarse taal is ook de Hongaarse muziek geïsoleerd gebleven. Temidden van Slavische en Romaanse volkeren vormen de Hongaren een cultureel eiland. Hun taal noch hun muziek vormen ook maar enige verwantschap met de omringende culturen.

Hongaren zijn trots op hun land, volk en cultuur, zelfs chauvinistisch misschien. Hongaren zijn hardwerkende mensen, zijn streng voor zichzelf en nemen het leven doorgaans zwaar op. Tenslotte hebben Hongaren veel te verduren gehad: veel armoede, een feodaal verleden, communistische onderdrukking, bijna alle oorlogen verloren, vaak voor de foute bondgenoot gekozen: dit alles stemt niet vrolijk. Al deze ingrediënten zijn te herkennen in de Hongaarse dans en de Hongaarse muziek. Het leven is een ernstige zaak, een lied ook, de dans ook. Lijden, armoede, verdriet, overleven, strijden. Veel Hongaarse muziek klinkt dan ook weemoedig.

Hongaarse muziek en dans heeft veel eeuwenoude Midden- en West-Europese elementen bewaard. Deskundigen herkennen hofdansen uit de Middeleeuwen en de renaissance, zoals de quadrille (négyes). Mede dankzij een goede band tussen adel en de boeren, zijn in Hongarije hofdansen populair geworden bij het gewone volk. Ook de dans wordt gekenmerkt door ernst, perfectionisme, ..

zat dec 2016 03

Retro-instuif

Op woensdagavond 2 november 2016 organiseert Goe Folk terug een retro-instuif !

De formule is eenvoudig: onze dansleiding stelt een programma samen met dansen die om de één of andere reden in de vergeethoek en/of onder het stof geraakt zijn, dansen uit de oude of de zéér oude doos dus.

Je kunt de dansleiding helpen bij het opstellen van het programma door je verzoekjes ten laatste op 26 oktober door te sturen naar dansleiding@goefolk.be.

Er wordt geen les gegeven, er wordt enkel stevig doorgedanst.

Stel je geheugen op de proef en kom samen met ons herinneringen ophalen. Iedereen welkom!

Waar: Turnzaal van het Sint-Paulusinstituut, Patijntjestraat 45, 9000 Gent (parkeergelegenheid op de speelplaats)

Wanneer: woensdag 2 november 2016 van 20u tot 22u30

Gratis inkom.

Opgelet: er is geen bar in de zaal, dus breng best je eigen drinken mee. 

woe nov 2016 02

Cursus i.s.m. DAPO Luik: Balkandansen met Yves Moreau

Goe Folk is blij om Balkanspecialist Yves Moreau uit te nodigen in Vlaanderen! Yves Moreau woont in Montréal (Canada) en is een wereldwijd gekende expert in (vooral) Bulgaarse dans en folklore. Tussen 1966 en 1986 is hij jaarlijks naar Bulgarije gereisd om onderzoek te doen naar dans en muziek in alle regio's van het land. Sindsdien heeft hij talloze workshops gegeven over de hele wereld en verschilllende dansgroepen en -projecten in Canada geleid.

In 1980 ontving hij in Bulgarije de Orde van Cyrillus en Methodius, 1ste klasse, vanwege zijn bijdrage aan de popularisering van Bulgaarse cultuur in Noord-Amerika.

Yves Moreau komt dansers die al enige ervaring hebben, verder inwijden in de dansgeheimen van de Balkan en legt daarbij nadruk op stijl en achtergrondinformatie. Vergeet niet je riem en goede dansschoenen mee te brengen (de zaal accepteert geen straatschoenen!).

Wanneer? Zaterdag 22 oktober van 14:00u tot 18:00u

Waar? Danshuis De Ingang: Galvestone site 3e verdiep, Hurstweg 8, 9000 Gent.

Geen straatschoenen toegestaan! Toegang parking via Buitensingel en Hurstweg = nieuw aangelegde weg aan de spoorwegovergang op de Wiedauwkaai. Opgelet met GPS!De Hurstweg is een nieuwe weg. Probeer de coördinaten "51°04'29.1"N 3°43'17.6"E.

Inschrijven via info@goefolk.be en betaling van €15 voor niet-leden, €10 voor Goe Folkers op BE38 9796 2155 3672
, vóór 14 oktober.

----------

Gent te ver, of zaterdag 22 oktober niet vrij? Niet getreurd! Een dag later geeft Yves Moreau een workshop bij Les Balkans in Luik.

Wanneer? Zondag 23 oktober van 10:00u tot 16:00u

Waar? School HELMo CFEL, rue Fosse aux Raines 42, 4020 Luik (dichtbij jeugdherberg Simenon)

Inschrijven via zat okt 2016 22

Goe Folk Internationale volksdans | Gent

Wanneer? Iedere woensdagavond, behalve tijdens de schoolvakanties, van 19u30 tot 22u30
Waar? Turnzaal van het St.-Paulusinstituut, Patijntjestraat 45, 9000 Gent