Goe Folk

Kalender

Gastles Bulgaars door Dilyana Kurdova

woe feb 2017 01

Woensdagavond 1 februari geeft Dilyana Kurdova een gastles bij Goe Folk. Deze vurige Bugaarse jongedame kijkt er al naar uit om ons de fijne kneepjes te leren van de dansen uit haar thuisland. Zowel in als buiten haar lessen is Dilyana een enthousiaste stuiterbal die ervan geniet mensen plezier te zien maken. Haar lessen zijn toegankelijk, barsten van de details en achtergrondverhalen over Bulgaarse folklore en zorgen altijd voor veel dansplezier.

Dilyana Kurdova is al bezig met Bulgaarse volksdans sinds 1999, toen ze deel uitmaakte van een dansgroep van het staatsensemble Filip Koutev. Ze komt uit Varna, Bulgarije (Dobroedzja) waar ze haar eigen dansgroep leidt: "Nestinari", de "Vuurdansers".

Ze studeerde Bulgaarse folklore choreografie onder pof. Petar Angelov, de artistiek directeur en choreograaf van Ensemble Varna. Dilyana is gastdocent Bulgaarse volksdans geweest in verschillende dansgroepen in Bulgarije en ver daarbuiten, en is jury geweest bij verschillende Bulgaarse folklorecompetities. Momenteel werkt ze voor de Plovdiv Folk Seminar, elke zomer aan de Academie voor Muziek, Dans en Beeldende Kunsten in Plovdiv.

Dilyana is een enthousiaste onderzoeker van authentieke dansen en een gepassioneerd verzamelaar van klederdrachten, borduurwerk en alles wat te maken heeft met de wortels van de folklore. Dit jaar is ze daarom begonnen aan een doctoraat in de etnochoreologie aan de Universiteit van Blagoevgrad, onder leiding van de vermaarde Georgi Garov. Ook in haar lessen is er veel aandacht voor stijl en achtergrond. Haar repertoire is een combinatie van eigen gemaakte dansen gebaseerd op authentiek materiaal en dansen van verschillende docenten en collega's.

Wanneer? Woensdagavond 1 februari, de gastles vervangt een gewone dansavond
Hoe laat? 19:30-21:00 (eerste, gemakkelijker deel) en 21:15-22:30 (tweede, meer uitdagend deel)
Zoals altijd mag iedereen de hele avond meedoen. We vragen je wel te proberen op tijd te komen. Wie de start om 19:30 niet redt, kan altijd invallen in het tweede deel.
Inkom? Gratis voor Goe Folkers, €5 voor de rest

Meenemen? Een riem voor om je middel, zodat je je buren kan vasthouden.
Hoe werkt dat? Dilyana geeft les in het Engels, maar is al zo vaak in onze contreien geweest dat ze een aardig woordje Nederlands verstaat. Ook de cruciale danswoorden 'links', 'rechts' en 'één, twee, drie, vier' gaan haar goed af. Dilyana's lessen zijn behalve leerzaam ook gewoon heel leuk. Geen enkele reden om niet mee te doen dus!
Achteraf? Dilyana verkoopt cd's met de muziek waarop we dansen. Er wordt ook een dvd gemaakt, te bestellen voor €10. 


« Terug naar overzicht