Goe Folk

Geboorte-instuif

Kan je geen genoeg krijgen van de foto's? Ingelogde Goe Folkers kunnen het  volledige fotoarchief downloaden via Leden > Downloads > Foto's. Niet-leden (en leden die geen zin hebben om honderden foto's door te spitten) zien hieronder een selectie.

Op de eerste woensdag van juli 2004 is het allemaal begonnen. Het was een miezerige, frisse zomeravond. Op de Vrijdagmarkt van Gent was niet veel volk te bekennen, want de regen had velen overtuigd om thuis te blijven. Maar zij die er van het eerste uur bij waren, hadden zich niet laten kennen en waren toch komen opdagen. Was het niet om te dansen, dan was het om gezellig samen een pint te drinken. En tussen pot en pint was het er ineens: het idee om een nieuwe volksdansgroep op te richten. Eerst vaag en vermetel, dan ernstig en concreet. En van het één kwam het ander. Enkele weken, brainstormsessies en vergaderingen later was de nieuwe volksdansgroep een feit - alle ongelovige Thomassen en sceptici ten spijt. Op 20 augustus 2004 om 20.20 uur werd het bericht de wijde wereld ingestuurd en op woensdag 1 september ging Goe Folk echt van start.

Uiteraard wilden we de oprichting van Goe Folk op gepaste wijze vieren met vrienden, met muziek en dans, met een goed glas wijn, en met suikerbonen natuurlijk. Als datum prikten we vrijdag 17 december, en als locatie kozen we de vanouds bekende Oude Bareel in Sint-Amandsberg. Met vereende krachten bereidden we het feest voor. Inmiddels maakten de "Wij hebben nog geen T-shirts maar we zijn wel Goe Folk" T-shirts plaats voor de eerste rode Goe Folk T-shirts en werd de nieuwe website klaargestoomd.

 Zowat heel volksdansend Vlaanderen werd uitgenodigd voor de geboorte-instuif, en velen gingen graag op de uitnodiging in. Ze trotseerden zelfs het stormachtige weer van 17 december om het feest bij te wonen. Ook de pers kwam een kijkje (en een fotootje) nemen.

Het was een mooi feest, met veel volk en veel ambiance. Er werd gedanst en gezongen, gelachen en verbroederd, en véél gezweet. Het was onze eerste instuif en dat heeft voor de nodige bekommernissen en zenuwen gezorgd, maar dankzij de inzet en de medewerking van menig Goe Folker is het feest een succes geworden. Bovendien konden we rekenen op heel wat sympathie en steun van buitenaf. Ook dat deed heel veel deugd.

Wat is de sleutel tot het succes van Goe Folk? Het enthousiasme? De aanpak? De dansleiding? De goed gelegen zaal? In ieder geval mogen we stellen dat de Goe Folk-formule wèrkt. Als we met hetzelfde elan doorgaan, kunnen we van Goe Folk een vaste waarde maken. En we zijn op de goeie weg, want ook al staat Goe Folk nog in de kinderschoenen, met 38 leden kan je ons geen kleintje meer noemen.

 Hilde 4

Lees nog meer...:
Goe Folk in De Gentenaar/Het Nieuwsblad van 23/12/2004
De speech van onze Guy om 20u20